Jeśli macie ochotę na mięsne, sycące i bardzo aromatyczne danie, ugotujcie zupę gulaszową. Ma intensywny, mięsno-warzywny smak z wyraźną nutą pomidorów oraz przypraw. Domownicy z pewnością nie będą w stanie się jej oprzeć. Potrawa zarazem mocno rozgrzewa, więc możecie po nią śmiało sięgać w chłodne dni. Sprawdźcie przepis na bajeczną zupę gulaszową.
Zupa gulaszowa to świetny pomysł na rodzinny obiad oraz na ciepły posiłek w trakcie świąt lub większego przyjęcia. Zupy tej nie trzeba dodatkowo zagęszczać mąką, bo w zasadzie i tak jest bardzo gęsta. To pyszne danie jednogarnkowe wykonacie w godzinę.
Kluczowym składnikiem wyśmienitej zupy gulaszowej jest dobry kawałek mięsa bez kości. Schab powinien być świeży, pozbawiony tłuszczu oraz przerostów. Mięso podsmażone na cebulce i czosnku, później duszone z jarzynami i przyprawami wręcz rozpływa się w ustach. Jest soczyste, miękkie i delikatne – potem oddaje zupie wszystkie swoje walory.
Zupa gulaszowa – przepis
Składniki na 4-5 porcji:
4 ziemniaki
800 g schabu bez kości
puszka pomidorów krojonych
kawałek selera
korzeń pietruszki
2 cebule
po łyżce: ostrej papryki i wędzonej papryki, oregano
2 liście laurowe
2 marchewki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
olej do smażenia
pieprz, sól
Wykonanie:
Pietruszkę, marchewkę, seler i ziemniaka kroimy w małą kostkę. Siekamy cebulę i czosnek, mięso myjemy i oczyszczamy, kroimy na niewielkie kawałki. W większym garnku z grubym dnem delikatnie podsmażamy na oleju cebulę i czosnek, potem wrzucamy mięso, oprószamy pieprzem, solą i smażymy przez parę minut. Do garnka dodajemy rozdrobnione warzywa, ostrą i wędzoną paprykę, oregano i powtórnie smażymy przez 5-6 minut. Wlewamy 800 ml wody, dokładamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym gazie przez 40-45 minut, aż jarzyny i mięso zmiękną, a woda lekko odparuje. Zupę gulaszową doprawiamy w razie potrzeby pieprzem oraz solą.