Szaszłyk ze schabu to niezwykła wersja, którą pokochasz za smak i aromat. Sekretem wyśmienitego smaku jest meksykańska marynata. Poznaj przepis.
Czy kiedykolwiek jadłeś szaszłyk ze schabu w marynacie meksykańskiej? Jeśli nie to koniecznie musisz wypróbować tego nowego smaku. Można zrobić go w piekarniku i na grillu. Przepis znajdziesz poniżej.
Szaszłyk ze schabu. Przepis
Składniki:
» 1 kg schabu
» 4 duże ziemniaki
» 1 łyżeczka soli i pieprzu
» opakowanie boczku wędzonego
» 2 cebula
» pół łyżeczki papryki słodkiej
» ząbek czosnku
» 2 łyżki sosu sojowego
» 1 łyżka ketchupu
» 1 łyżeczka miodu i musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Schab pokrój w plastry o grubości 1 cm, następnie dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki też pokrój w plastry wraz z cebulą. Do miseczki wsyp paprykę słodką, przeciśnięty ząbek czosnku, sos sojowy, ketchup, miód i musztardę francuską, następnie wymieszaj i wysmaruj marynatą plastry schabu.
Nakłuwaj mięso na dwa patyczki do szaszłyków, a potem dodawaj plaster ziemniaka, boczku i cebuli. Powstanie jeden, duży szaszłyk, następnie przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 190 stopniach przez godzinę.
Podawaj z surówką z czerwonej kapusty i ryżem, smacznego!