Ciasto rabarbarowe z nietypowym dodatkiem – jego smak i aromat zachwyci każdego. Idealne na ciepłe dni. Poznaj przepis.
Jeśli brakuje ci pomysłu na coś słodkiego i szybkiego to przygotuj ciasto z rabarbarem i dodatkiem cynamonu. To połączenie idealnie ze sobą współgra. Aromat i smak jest nie do opisania, przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto rabarbarowe z nietypowym dodatkiem. Przepis
Składniki:
» 250 g mąki pszennej
» 200 g cukru
» 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
» 2 jajka
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka cynamonu
» 1/4 łyżeczki soli
» 3 sztuki rabarbaru (obrane i pokrojone na kawałki)
» 2 łyżki cukru do posypania ciasta
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C, następnie przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem lub wykładając papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Dodaj masło i roztrzepane jajka do suchych składników, a potem za pomocą miksera lub łopatki do ciasta dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą masę o konsystencji kruszonki. Przełóż połowę ciasta do formy, następnie równomiernie rozprowadź na dnie. Na ciasto połóż pokrojone rabarbarowe kawałki rozkładając je po całej powierzchni. Posyp rabarbar 2 łyżkami cukru, a potem na wierzch rabarbaru wyłóż resztę ciasta.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, a potem po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Smacznego!