Ciasto rabarbarowe z nietypowym dodatkiem. Pokochasz ten smak

Ciasto rabarbarowe z nietypowym dodatkiem
YouTube screen | Orchideli

Ciasto rabarbarowe z nietypowym dodatkiem – jego smak i aromat zachwyci każdego. Idealne na ciepłe dni. Poznaj przepis. 

REKLAMA

Jeśli brakuje ci pomysłu na coś słodkiego i szybkiego to przygotuj ciasto z rabarbarem i dodatkiem cynamonu.  To połączenie idealnie ze sobą współgra. Aromat i smak jest nie do opisania, przepis znajdziesz poniżej.

Ciasto rabarbarowe z nietypowym dodatkiem. Przepis

Składniki:

» 250 g mąki pszennej
» 200 g cukru
» 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
» 2 jajka
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka cynamonu
» 1/4 łyżeczki soli
» 3 sztuki rabarbaru (obrane i pokrojone na kawałki)
» 2 łyżki cukru do posypania ciasta

REKLAMA

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C, następnie przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem lub wykładając papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

Dodaj masło i roztrzepane jajka do suchych składników, a potem za pomocą miksera lub łopatki do ciasta dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą masę o konsystencji kruszonki. Przełóż połowę ciasta do formy, następnie równomiernie rozprowadź na dnie. Na ciasto połóż pokrojone rabarbarowe kawałki rozkładając je po całej powierzchni. Posyp rabarbar 2 łyżkami cukru, a potem na wierzch rabarbaru wyłóż resztę ciasta.

REKLAMA

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, a potem po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Smacznego!

Podziel się: