Domowe lody kojarzą Ci się z dzieciństwem? Na pewno chciałbyś powrócić do tamtych czasów. Desery przyrządzane na śmietance czy tłustym mleku przywołują nam na myśl babcine wypieki. Lato to wyjątkowa pora roku – wtedy szukamy ochłody. Warto zaznajomić się z recepturą na lody budyniowe, które są pyszne, kremowe i rozpływają się w ustach. Domowy wyrób bije na głowę musy i sorbety. Orzeźwiające i pełne smaku lody zrobisz z uśmiechem na ustach. Poniżej zamieściliśmy prosty przepis.
Jak przyrządzić lody budyniowe?
Aby cieszyć się domowymi lodami o każdym czasie, wcale nie musisz kupować maszynki do lodów. Jedyne co musisz mieć to mikser i naczynie do zamrażania. Dzięki temu proces przygotowania kremowego deseru pójdzie o wiele sprawniej.
Prosty przepis na wyśmienite lody budyniowe
Składniki:
5 dużych jajek
litr mleka pełnotłustego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku budyniowego
pół szklanki cukru
szczypta soli
Sposób wykonania:
Jajka ubijaj na parze z dodatkiem cukru przez około 10 minut – powinieneś otrzymać kremową i puszystą teksturę. W kolejnym kroku zagotuj budyń z mlekiem. Masę z jajek wzbogać o szczyptę soli. Teraz obie masy: budyniową i jajeczną połącz ze sobą przy pomocy łyżki, a następnie włóż naczynie do zamrażarki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmij masę i znów zmiksuj. Z powrotem wsadź do zamrażarki – tym razem na 60 minut. Jeszcze raz zmiksuj. Zabieg powtarzaj jeszcze kilka razy. Wyciągnij lody kolejnego dnia i nakładaj porcje przy pomocy gałkownicy. Smacznego.
Co można dodać do lodów zamiast budyniu?
Jeśli nie masz budyniu, to wcale nie musisz rezygnować z przyrządzania lodów. Letni deser możesz stworzyć także z innych zagęszczaczy. Idealnie nadają się:
-kisiel,
-mąka ziemniaczana,
-mąka ryżowa,
-skrobia kukurydziana.
Czytaj też: Proste ciasto „Michałek”. Lepiej zapisz przepis, bo jest wyborne