REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDomowe lody budyniowe smakują jak z lodziarni. Najlepszy przepis na lato

Domowe lody budyniowe smakują jak z lodziarni. Najlepszy przepis na lato

lody
fot. screen Youtube / Кулинарим с Таней 2.0

Domowe lody kojarzą Ci się z dzieciństwem? Na pewno chciałbyś powrócić do tamtych czasów. Desery przyrządzane na śmietance czy tłustym mleku przywołują nam na myśl babcine wypieki. Lato to wyjątkowa pora roku – wtedy szukamy ochłody. Warto zaznajomić się z recepturą na lody budyniowe, które są pyszne, kremowe i rozpływają się w ustach. Domowy wyrób bije na głowę musy i sorbety. Orzeźwiające i pełne smaku lody zrobisz z uśmiechem na ustach. Poniżej zamieściliśmy prosty przepis.

REKLAMA

Jak przyrządzić lody budyniowe?

Aby cieszyć się domowymi lodami o każdym czasie, wcale nie musisz kupować maszynki do lodów. Jedyne co musisz mieć to mikser i naczynie do zamrażania. Dzięki temu proces przygotowania kremowego deseru pójdzie o wiele sprawniej.

Prosty przepis na wyśmienite lody budyniowe

Składniki:
5 dużych jajek
litr mleka pełnotłustego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku budyniowego
pół szklanki cukru
szczypta soli

Sposób wykonania:
Jajka ubijaj na parze z dodatkiem cukru przez około 10 minut – powinieneś otrzymać kremową i puszystą teksturę. W kolejnym kroku zagotuj budyń z mlekiem. Masę z jajek wzbogać o szczyptę soli. Teraz obie masy: budyniową i jajeczną połącz ze sobą przy pomocy łyżki, a następnie włóż naczynie do zamrażarki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmij masę i znów zmiksuj. Z powrotem wsadź do zamrażarki – tym razem na 60 minut. Jeszcze raz zmiksuj. Zabieg powtarzaj jeszcze kilka razy. Wyciągnij lody kolejnego dnia i nakładaj porcje przy pomocy gałkownicy. Smacznego.

REKLAMA

Co można dodać do lodów zamiast budyniu?

Jeśli nie masz budyniu, to wcale nie musisz rezygnować z przyrządzania lodów. Letni deser możesz stworzyć także z innych zagęszczaczy. Idealnie nadają się:
-kisiel,
-mąka ziemniaczana,
-mąka ryżowa,
-skrobia kukurydziana.

Czytaj też: Proste ciasto „Michałek”. Lepiej zapisz przepis, bo jest wyborne

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA