Ciasto ze śliwkami mojej babci jest tak pyszne, że znika z blachy w sekundę, dlatego najlepiej od razu zrobić podwójną porcję. Sprawdź przepis.
Śliwki to owoce, które idealnie pasują do ciast nadając aromatu i pysznego smaku. Znakomicie odnajdują się także w formie kompotu. Moja babcia robi z nimi ciasto mięciutkie niczym chmurka i delikatne, a zarazem bardzo wyraziste i przepyszne w smaku. Poznaj przepis ze starej gazety.
Ciasto ze śliwkami mojej babci zachwyca smakiem. Przepis
Składniki: tortownica 22 cm
» 125 g miękkiego masła
» 1/4 łyżeczki soli
» 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
» 125 g cukru trzcinowego
» 2 jajka
» 60 g jogurtu naturalnego
» 60 g mąki migdałowej
» 120 g mąki pszennej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 250 g śliwek
Przygotowanie:
Masło, sól, cukier trzcinowy oraz ekstrakt waniliowy wrzuć do miski, następnie zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajka i cały czas miksuj, a następnie dodaj jogurt naturalny. Wsyp mąkę migdałową, pszenną, a na koniec dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj, a potem przelej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pokrojone śliwki – dowolnie, tak jak lubisz. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około godzinę, a pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy już się upiekło. Smacznego!
Polej ciasto lukrem jeśli chcesz – przepis znajdziesz tutaj.