Ferrero Rocher to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast bez pieczenia, które sprawdzi się zarówno na deser, jak i świąteczny stół. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników, a kolejna dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika, aby stworzyć ten doskonały pod każdym względem frykas. Jest on inspirowany kultowymi pralinkami, o których na pewno słyszałeś. Prosty i ekspresowy przepis już czeka.
Stylowy i bajecznie smaczny przekładaniec orzechowo-czekoladowy smakuje nawet lepiej niż słynne pralinki. Postaw ciasto Ferrero Rocher na świątecznym stole, a goście w pierwszej kolejności sięgną właśnie po nie. Nic dziwnego, słodycz kusi wyglądem jak mało co, a smak zapiera dech w piersiach. Z pewnością zadowoli każde podniebienie. Gorąco polecamy!
Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Ferrero Rocher
Składniki na blaszkę 24 cm x 26 cm:
350 g kakaowych herbatników
200 g roztopionego masła
3-5 łyżek cukru pudru
3 serki homogenizowane waniliowe (typu Danio po 140 g każdy)
200 g pokrojonych orzechów laskowych
2,5 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym
3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu Nutella)
1-2 łyżki cukru pudru
500 g serka mascarpone
2 opakowania śmietan – fixu
330 g śmietany 30%
100 g gorzkiej bądź mlecznej czekolady startej na tarce o większych oczkach
Opis przygotowania:
W misce połącz serki waniliowe z cukrem pudrem i miksuj na jednolitą masę. Dodaj płynne i ostudzone masło, wymieszaj. Potem przełóż do składników krem czekoladowo-orzechowy i znów miksuj. Do masy dodawaj partiami sproszkowane mleko i nieustannie mieszaj, aż otrzymasz jednolitą teksturę. Wrzuć jeszcze kawałki orzechów i zamieszaj szpatułką.
Na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym umieść herbatniki – każdy obok siebie. Na ciasteczkach rozprowadź krem orzechowy i od razu przykryj go kolejnym poziomem herbatników. Posmaruj je równomiernie masę kajmakową.
Do wysokiego naczynia wlej zimną śmietanę i ubijaj – podczas tego procesu dodawaj sukcesywnie fixy i cukier puder. Do bitej śmietany przełóż mascarpone – porcja po porcji. Mieszaj do czasu, aż produkty się połączą. Gotową masę nanieś na kajmak i dobrze ją rozsmaruj.
Deser z wierzchu oprósz wiórkami z czekolady, a potem włóż do chłodziarki na co najmniej kilka godzin. Smacznego.
Polecamy też przepis na ciasto Princessa kokosowa, Zygzag i Milky Way.