REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaObłędne ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia. Koniecznie zapisz ten przepis, bo warto

Obłędne ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia. Koniecznie zapisz ten przepis, bo warto

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Ferrero Rocher to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast bez pieczenia, które sprawdzi się zarówno na deser, jak i świąteczny stół. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników, a kolejna dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika, aby stworzyć ten doskonały pod każdym względem frykas. Jest on inspirowany kultowymi pralinkami, o których na pewno słyszałeś. Prosty i ekspresowy przepis już czeka.

REKLAMA

Stylowy i bajecznie smaczny przekładaniec orzechowo-czekoladowy smakuje nawet lepiej niż słynne pralinki. Postaw ciasto Ferrero Rocher na świątecznym stole, a goście w pierwszej kolejności sięgną właśnie po nie. Nic dziwnego, słodycz kusi wyglądem jak mało co, a smak zapiera dech w piersiach. Z pewnością zadowoli każde podniebienie. Gorąco polecamy!

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Ferrero Rocher

Składniki na blaszkę 24 cm x 26 cm:
350 g kakaowych herbatników
200 g roztopionego masła
3-5 łyżek cukru pudru
3 serki homogenizowane waniliowe (typu Danio po 140 g każdy)
200 g pokrojonych orzechów laskowych
2,5 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym
3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu Nutella)
1-2 łyżki cukru pudru
500 g serka mascarpone
2 opakowania śmietan – fixu
330 g śmietany 30%
100 g gorzkiej bądź mlecznej czekolady startej na tarce o większych oczkach

Opis przygotowania:
W misce połącz serki waniliowe z cukrem pudrem i miksuj na jednolitą masę. Dodaj płynne i ostudzone masło, wymieszaj. Potem przełóż do składników krem czekoladowo-orzechowy i znów miksuj. Do masy dodawaj partiami sproszkowane mleko i nieustannie mieszaj, aż otrzymasz jednolitą teksturę. Wrzuć jeszcze kawałki orzechów i zamieszaj szpatułką.

REKLAMA

Na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym umieść herbatniki – każdy obok siebie. Na ciasteczkach rozprowadź krem orzechowy i od razu przykryj go kolejnym poziomem herbatników. Posmaruj je równomiernie masę kajmakową.

Do wysokiego naczynia wlej zimną śmietanę i ubijaj – podczas tego procesu dodawaj sukcesywnie fixy i cukier puder. Do bitej śmietany przełóż mascarpone – porcja po porcji. Mieszaj do czasu, aż produkty się połączą. Gotową masę nanieś na kajmak i dobrze ją rozsmaruj.

Deser z wierzchu oprósz wiórkami z czekolady, a potem włóż do chłodziarki na co najmniej kilka godzin. Smacznego.

REKLAMA

Polecamy też przepis na ciasto Princessa kokosowa, Zygzag i Milky Way.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA