ciasto Zygzak bez pieczenia
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Karnawał to czas, kiedy bawimy się i ucztujemy. A tego niezbędne są oczywiście właściwe receptury. Ciasta bez pieczenia sprawdzą się wtedy idealnie. Wypróbujcie przepis na jedno z nich!

Ciasta, które nie wymagają pieczenia, odznaczają się nie tylko prostotą przygotowania, ale także lekkością i… inwencją twórczą. Trzeba bowiem wykazać się nadzwyczajną kucharską pomysłowością, aby wykonać smaczne i efektowne ciasto bez użycia piekarnika. Według nas takie desery spisują się idealnie jako poczęstunek dla gości. Zygzak to ciasto w sam raz na karnawał. Zróbcie je i postawcie na zaszczytnym miejscu na stole podczas imprezy.

Ciasto Zygzag bez pieczenia – szybki przepis

Składniki:
350 g herbatników
5 łyżek skondensowanego mleka
3 łyżki cukru
500 g masła (250 g – ciasto, 200 g – krem, 50 g – polewa)
2 szklanki mleka
1 szklanka kakao
3 jajka
200 g śmietanki 36%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 budynie śmietankowe

Przygotowanie:
Rozrabiamy masło (250 g) za pomocą miksera ustawionego na średnich obrotach. Powoli dodajemy mleko skondensowane, jajka i kakao. Gdy masa będzie miała ciągnącą konsystencję, jest gotowa.

Kruszymy herbatniki i łączymy je z powstałą masą. Potem przelewamy ją do blaszki wyłożonej pergaminem i wkładamy do lodówki. Budynie gotujemy i studzimy.

Masło (200 g) miksujemy z cukrem na średnich obrotach robota, później dodajemy porcjami zimny budyń i ucieramy, aż składniki się połączą.

Ciasto z lodówki powinno nieco stężeć, wtedy przykrywamy je równomiernie masą budyniową i znów wstawiamy do lodówki.

Do miski przekładamy 50 g masła, śmietankę i gorzką czekoladę, następnie podgrzewamy składniki po trochu w kuchence mikrofalowej, co pół minuty wyjmując naczynie i mieszając produkty. Gotową polewą dekorujemy wierzch deseru. Potem chowamy go do lodówki na 2 godziny.

Na naszej stronie znajdziecie też wiele innych przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia. Polecamy lion, kinder bueno i tiramisu.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę