Wrzuć składniki do garnka, a bigos zrobi się sam. Wersja bez gotowania jest hitem

bigos
fot. screen Youtube / Polish Foodies

Żadna potrawa nie kojarzy się tak bardzo z Wigilią, jak tradycyjny bigos domowej roboty. Niektórzy jedzą go tylko raz w roku – w okresie świątecznym, czyli właśnie teraz. Prawdę mówiąc, jest przy nim trochę pracy, więc często rezygnujemy z tej potrawy na rzecz innych, szybszych smakołyków. Szkoda, bo nic tak bardzo nie cieszy kubków smakowych, jak ciepły bigos z dodatkiem suszonych grzybów lub śliwek. Gwarantujemy, że od dziś będziesz go robić znacznie częściej niż tylko od święta. Wypróbuj ekspresowy przepis na bigos, który odmieni twoją kuchnię.

REKLAMA

Całkiem nowy pomysł na wigilijny bigos

Przed świętami zazwyczaj mamy urwanie głowy. Lepienie pierogów, gotowanie barszczu, smażenie ryby czy pieczenie makowca zajęło nam sporo czasu, a bigos jeszcze nie jest gotowy…? Na szczęście tę wersję kultowego specjału zdążysz przygotować dosłownie na ostatnią chwilę. A wszystko dzięki tej przydatnej recepturze.

Jest prosta i klarowna, więc nie sprawi trudności nawet kuchennym hobbystom. Wystarczy połączyć w garnku wszystkie składniki na czele z kapustą kiszoną, a potem wstawić całość do piekarnika i gotowe. W międzyczasie można śmiało zabrać się np. za przyrządzanie tej sałatki ze śledziem i burakami.

To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Obróbka cieplna w piekarniku sprawi, że kawałki mięsa w bigosie będą delikatne i mięciutkie. Pieczenie trwa dość sporo czasu (ale i tak tradycyjne gotowanie trwałoby zdecydowanie dłużej), co pozytywnie wypływa na smak i zapach całej potrawy.

REKLAMA

Przepis na smaczny bigos pieczony

Składniki:
1 kg kiszonej kapusty,
1 cebula,
250 g kiełbasy,
200 g boczku,
400 g łopatki wieprzowej,
50 g koncentratu pomidorowego,
1,5 marchewki,
2 jabłka,
¾ szkl. domowego bulionu,
2 garści suszonych śliwek
przyprawy: 1 łyżka soli, 4 ziarna ziela angielskiego, ¾ łyżki pieprzu, 3 ziarna jałowca, 2 liście laurowe.

Wykonanie:
Kroimy mięso na mniejsze części, podobnie postępujemy z owocami i warzywami. Kapustę kiszoną na początku płuczemy pod bieżącą wodą, a potem wrzucamy do garnka, który zmieści się w piekarniku. Do kapusty dodajemy także suszone śliwki, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe.

Na patelni lekko szklimy cebulę, a gdy się zarumieni, przekładamy do niej boczek i kiełbasę, nie zapominając również o marchewce. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy składniki do garnka.

Na patelni podsmażamy jeszcze łopatkę wieprzową, a potem dodajemy ją do kapusty wraz z koncentratem pomidorowym, cząstkami jabłka, pieprzem, solą, a także swojskim bulionem.

REKLAMA

REKLAMA

Bigos w naczyniu dokładnie mieszamy, a po chwili wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C i pieczemy przez 3 godziny. Potrawę podajemy na ciepło wraz z pieczywem, smacznego.

Podziel się: