Popularnej zupy pomidorowej chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. A co powiesz na to, by odmienić jej smak? Jeśli jesteś za, to koniecznie zwróć uwagę na poniższą recepturę i ugotuj najlepszą pomidorówkę pod słońcem. Dzięki 1 dodatkowi zyska na smaku i będzie zdrowsza.
Zmodyfikowana receptura na zupę pomidorową. Ta wersja posmakuje każdemu
Luty zapasem, a ferie zimowe trwają w wielu województwach w Polsce. Warto więc ten czas uprzyjemnić sobie, na przykład sięgając po rozgrzewające posiłki jednocześnie dodające energii. Na wyjątkową zupę pomidorową zawsze warto się skusić. Jest sycąca i świetnie rozgrzewa organizm. Warto dodać do niej trochę suszonej żurawiny.
Ten owoc to znakomite uzupełnienie lubianej przez niemal wszystkich zupy. Zawiera przeciwutleniacze i dużo błonnika pokarmowego. Pomaga szybciej wyzdrowieć, gdy dopadnie nas przeziębienie, więc w miesiącach zimowych jest cennym składnikiem naszej diety.
Przepis na zupę pomidorową z dodatkiem żurawiny
Składniki:
1,2 litr bulionu drobiowego
pół selera
2 marchwie
200 g suszonej żurawiny
1 por
śmietana 12%
1 puszka krojonych pomidorów
pieprz i sól
2 litry wody
Opis przygotowania:
Podgrzewamy bulion na średniej mocy ognia, a w międzyczasie obieramy i myjemy marchewki, a potem kroimy w plasterki. Obieramy połówkę selera i przekrawamy ją na 2 kawałki. Z pora odkrywamy zielony fragment, starannie płuczemy i kroimy go w paski.
Gdy bulion zacznie się gotować, wrzucamy do niego jarzyny i dolewamy wodę. Natomiast żurawinę płuczemy w chłodnej wodzie. Gdy warzywa staną się miękkie, przekładamy do garnka żurawinę i gotujemy zupę przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy do zupy pomidory konserwowe i śmietanę, nie zapominając o doprawieniu jej pieprzem i solą. Mieszamy i gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Pomidorową serwujemy z oddzielnie ugotowanym makaronem. Smacznego.