REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWrzuć do zupy pomidorowej ten korzeń. Podbije jej smak

Wrzuć do zupy pomidorowej ten korzeń. Podbije jej smak

zupa pomidorowa
fot. screen Youtube / @Saladolandia

Zupa pomidorowa to jeden ze specjałów polskiej kuchni. Ugotowana tradycyjnie, smakuje tak, że każdy bez wahania bierze kolejną porcję. Lecz można podrasować ją jeszcze bardziej, a wtedy dokładkom nie będzie końca. Ten pomysłowy przepis nie może cię ominąć, szczególnie jeśli kochasz kulinarne eksperymenty. Odkryj smak swojej ulubionej pomidorówki na nowo.

REKLAMA

Nada zupie charakteru. Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka

Dzięki temu dodatkowi pomidorowa zyska wyrazistszy smak i aromat. Warzywo korzeniowe słynie ze swej ostrości i jest powszechnie używane w polskiej kuchni. Przeważnie w okolicy Świąt Wielkanocnych. Wzbogaca smak sosów, żurku czy ćwikły. Chodzi o chrzan? Intuicja cię nie zawiodła. To przedni dodatek do wielu potraw i świetnie sprawdzi się w zupie pomidorowej. Poznaj przepis na oryginalną wersję tego dania.

Zupa pomidorowa z chrzanem. Jak ją przygotować?

Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
2 puszki krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
600 g żeberek wieprzowych
włoszczyzna (2 pietruszki, 1 por, 2-3 marchewki)
2 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
liście laurowe
cukier
śmietana do zabielenia (można pominąć)
pieprz i sól
do podania, np. makaron, ryż

Przygotowanie:
Żeberka umyj, pokrój na mniejsze części i umieść w garnku wraz z mięsem drobiowym. Zalej wodą i zagotuj na małym gazie. Gdy na powierzchni zgromadzą się szumowiny, zbierz je łyżką.

REKLAMA

Wrzuć do wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Jarzyny obierz, pokrój i przełóż do garnka. Gotuj na małym gazie, aż kurczak zmięknie.

Na patelnię daj masło, a gdy się rozgrzeje, przełóż pomidory konserwowe i krótko je przesmażaj. Dołóż zmiażdżony czosnek, a potem chrzan, zamieszaj i smaż jeszcze trochę. Przełóż całość do bulionu wraz z 2 łyżkami koncentratu. Wsyp niewielką ilość cukru i gotuj na niewielkim gazie ostatnie 15 minut.

Chwilę przed końcem obróbki dopraw zupę pieprzem i solą. Ewentualnie zapraw ją śmietaną. Podawaj np. z ugotowanym makaronem. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA