
Sezon na zamykanie smaku lata i jesieni w słoikach właśnie wystartował. Najczęściej słoiki pasteryzujemy w garnku, ale można to zrobić także w piekarniku, a nawet zmywarce! Czy da się łatwiej i szybciej? Oczywiście, że tak. Zachowaj smak owoców czy warzyw bez długotrwałego gotowania.
Co to jest pasteryzacja?
To jedna z metod utrwalania żywności, mająca na celu zabicie mikroorganizmów chorobotwórczych i przedłużenie trwałości danego produktu, np. mleka, dżemu, soku.
Ta strategia naprawdę działa świetnie, bo pozwala cieszyć się dłużej jedzeniem. Ale ma jedną wadę: wymaga cierpliwości. Oprócz tego, pod wpływem temperatury wynoszącej 90 st. ginie wiele składników mineralnych i witamin. Jak tego uniknąć? Wystarczy poznać inną metodę konserwowania. Na czym polega? Sprawdź!
Zapomnij długiej pasteryzacji. Dodaj olej do każdego słoika, a ochroni je przed zepsuciem
Cienka otoczka z wierzchu np. przecieru z pomidorów jest jak blokada, przez którą tlen nie może się dostać do wnętrza, a on właśnie jest głównym powodem szybkiego psucia się przetworów, tworząc idealne środowisko do rozwoju patogenów.
Tłuszcz na powierzchni sosu czyni go głębokim w smaku i zdrowszym, gdyż nie traci witamin ani minerałów. Żadna pasteryzacja ultra szybkim sposobem nie jest wymagana, bo wystarczy zwykły olej rzepakowy (lub inny o neutralnym smaku).
Jak użyć oleju do przetworów?
Sos przełóż do czystych słoików, wyrównaj i dodaj 1–2 łyżki oleju, pokryj nim cały wierzch. Zakręć naczynia i postaw na opak.
Czytaj też: Ten dodatek robi wielki efekt. Bita śmietana jest mega stabilna i sztywna