
Ciasto z dynią ma unikalny smak, który znakomicie wkomponuje się w nudny, jesienny wieczór w towarzystwie kubka gorącej kawy lub kakao. Poszukiwacze najsmaczniejszego patentu na dynię, właśnie go znaleźli. Receptura to bezdyskusyjnie pierwsza liga.
Do domowego menu wkradła się nuda? Czas najwyższy przetestować przepis na ciasto z dynią
Jesień upływa pod znakiem śliwek, jabłek, winogron i dyni. Ta ostatnia najczęściej ląduje w zupie, kopytkach, pierogach czy swojskich wypiekach. Puszyste ciasto to jedna z najpyszniejszych propozycji na deser. Detale są bardzo ważne. Gdy dodasz do deseru te przyprawy, zyska ponadprzeciętny smak i aromat.
Ucierany klasyk z korzenną nutą to prawdziwy poemat. Zadbaj o to, by w cieście znalazł się kardamon i dodatkowo gałka muszkatołowa, a sukces masz jak w banku.
Przepis na ciasto dyniowe z korzenną nutą
Składniki:
» 3 szklanki mąki pszennej,
» 2 szklanki purée z dyni,
» 1 torebka cukru wanilinowego,
» 3/4 szklanki oleju,
» 3 jajka,
» 1 szklanka cukru trzcinowego,
» odrobina cynamonu,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» ulubione orzechy, pestki,
» po szczypcie: mielonego kardamonu i gałki muszkatołowej,
» lukier lub cukier puder do ozdoby.
Wykonanie:
Purée z dyni
Dynię upiecz w piekarniku, aż zmięknie, potem zmiksuj sam miąższ.
Ciasto
Jajka ze szklanką cukru brązowego ucieraj na pulchną masę, przesiej do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier wanilinowy i olej, miksuj na gładkie ciasto.
Do ciasta przełóż zblendowaną dynię i pokrojone orzechy, połącz. Przelej wszystko do blachy wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180℃ przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).
Wypiek ostudź na kratce i posyp cukrem pudrem albo polej lukrem – według tego przepisu wychodzi idealny.
Polecamy także przepis na pastę kanapkową z pieczonej dyni