
W sklepach spożywczych można znaleźć imbir w proszku i całe kłącze. Ten pierwszy jest chętniej wybierany, ale drugi też ma amatorów. Szlachetnej przyprawy można używać do deserów, napojów, przetworów owocowych czy dań mięsnych. Zaostrza ich smak i czyni zdrowszymi. Jest źródłem minerałów i substancji bioaktywnych, które wzmacniają organizm. Korzeń imbiru jest dość spory i trudno zużyć go naraz. W dogodnych warunkach poleży nawet 1 rok i nie straci tego, co w nim najcenniejsze. Poznaj hitowy sposób z YouTube na zachowanie świeżości imbiru.
Świeży imbir jest aromatyczny, soczysty i pełen ostrego smaku. Niestety w warunkach domowych potrafi wysychać i marszczyć się, przez co traci na jakości. Jak zahamować naturalne procesy starzenia? Wystarczy poznać ten genialny trik na przedłużenie żywotności magicznego kłącza i wdrożyć go w życie.
Banalnie prosty sposób, by zachować świeżość imbiru na wiele tygodni
Dno tekturowego pudełka wyłóż papierowym ręcznikiem i posyp go 1-2 łyżkami sody oczyszczonej po całej powierzchni, następnie kładź świeże, nieobrane kłącza imbiru (1 warstwę). Przykryj je 2-3 listkami ręcznika i posyp sodą. Na tym kładź kolejne korzenie i znów osłoń je papierem. Karton zamknij i przechowuj w suchym, chłodnym i wentylowanym pomieszczeniu, bez dostępu promieni słonecznych.
Powyższy trik pokazano na kanale Tracy Tips na YouTube.
Imbir możesz też zamrozić. Kłącze obierz, ale jeśli nie masz na to czasu, to zamroź w skórce. Najpierw jednak zetrzyj je lub pokrój drobniej, po czym włóż do torebki strunowej albo hermetycznego pudełka i schowaj w zamrażalniku. Poleży nawet kilka miesięcy. Przed użyciem nie musisz go odmrażać.
Osoby, które po imbir sięgają tylko w drodze wyjątku i nie chcą, żeby szybko wysechł i stracił cenne właściwości, leżąc na kuchennym blacie, powinny zapamiętać ten patent na długotrwałe przechowywanie kłącza.
Czytaj też: Genialny trik na mrożenie malin. Zimą będą jak prosto z krzaka