ShareInfo.plKulinariaŻadna cukiernia nie ma lepszego ciasta. Estella posmakuje każdemu

Żadna cukiernia nie ma lepszego ciasta. Estella posmakuje każdemu

ciasto Estella
fot. screen Youtube / Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica

Z wizytą zapowiedzieli się goście i chciałbyś sprawić im wielką radość? Postaw na stole coś słodkiego. Ciasto Estella będzie strzałem w dziesiątkę na deser po obiedzie, a twoi goście będą nim tak zachwyceni, że z chęcią ponownie cię odwiedzą!

REKLAMA

Ciasto Estella to ciekawy i pyszny patent na domowe słodkości. Każdy miłośnik swojskich wypieków może je zrobić dla siebie i bliskich, szczególnie jeśli też są łasuchami. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia składająca się z biszkoptu kakaowego, kremu kokosowego i polewy czekoladowej.

Zobacz, jakie składniki będą potrzebne do stworzenia warstwowego ciasta Estella i poznaj dokładne wskazówki dotyczące przygotowania tego smakołyku.

Przepis na kokosowo-czekoladowe ciasto Estella

Składniki:
ciasto czekoladowe
▪ 3 jajka
▪ 150 g cukru
▪ 100 ml mleka
▪ 100 ml oleju
▪ 50 g kakao
▪ 200 g mąki pszennej
▪ szczypta soli
▪ pół łyżeczki sody oczyszczonej
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

REKLAMA

masa kokosowa
▪ 100 ml mleka
▪ 150 g mascarpone
▪ 200 g wiórków kokosowych
▪ 150 g masła
▪ 100 g cukru

dodatkowo
▪ wiórki kokosowe na wierzch

Wykonanie:
Ciasto: w naczyniu łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao. W drugim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na obfitą masę, potem dodajemy mleko i olej, chwilę miksujemy. Sypką mieszankę po trochu przekładamy do mokrej, krótko mieszając. Ciasto przenosimy do prostokątnej formy (20 cm x 30 cm) wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 170℃ przez ok. pół godziny (sprawdzamy wykałaczką, czy jest suche). Później studzimy i kroimy na pół, uzyskując dwa blaty takiej samej grubości.

REKLAMA

Krem: w garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, a gdy się roztopi, dodajemy kokos, mieszamy i powoli gotujemy przez ok. 2-3 minuty, aż wiórki wciągną mleko. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i przekładamy stopniowo mascarpone, powoli mieszamy. Gdy serek dobrze połączy się z masłem, dodajemy zimny krem kokosowy, chwilę mieszamy.

Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, a kremówkę podgrzewamy do temp. 60-70℃. Potem zalewamy nią słodycz, dodajemy masło i czekamy minutę, aż powstanie jednolita masa. Studzimy ją.

Pierwszy blat ciasta umieszczamy w formie i smarujemy masą kokosową. Kładziemy drugą część ciasta i oblewamy czekoladą. Deser ozdabiamy kokosem i chłodzimy przez minimum kilka godzin.

Polecamy: Nigdy nie trzymaj tego obok cebuli. Raz-dwa się popsuje

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA