REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCzy można bezpiecznie zjeść przypaloną potrawę?

Czy można bezpiecznie zjeść przypaloną potrawę?

REKLAMA

Czasem zdarza się, że podczas gotowania jedzenie lekko się przypali. Czy można oddzielić dobrą część od spalonej i ją skonsumować? Czy spalone jedzenie z grilla nadaje się do jedzenia? Czy będzie to miało wpływ na walory smakowe, a przede wszystkim czy jedzenie takiej potrawy jest bezpieczne?

Niestety nie jest to bezpieczne, ani nawet smaczne. Dlaczego? Pod wpływem gorąca w niektórych produktach, takich jak frytki czy tosty może pojawić się akrylamid, który ma działanie rakotwórcze. Z mięsem dzieje się podobnie. Jedzenie przypalonych części miejsca, może przyczyniać się do rozwoju nowotworu.

Jak informuje redakcja Men’s Health, przypalonym mięsie powstają heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). To groźne substancje, które mogą powodować nowotwory, w tym raka jelita.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA