Czy można bezpiecznie zjeść przypaloną potrawę?

Czasem zdarza się, że podczas gotowania jedzenie lekko się przypali. Czy można oddzielić dobrą część od spalonej i ją skonsumować? Czy spalone jedzenie z grilla nadaje się do jedzenia? Czy będzie to miało wpływ na walory smakowe, a przede wszystkim czy jedzenie takiej potrawy jest bezpieczne?

   

Niestety nie jest to bezpieczne, ani nawet smaczne. Dlaczego? Pod wpływem gorąca w niektórych produktach, takich jak frytki czy tosty może pojawić się akrylamid, który ma działanie rakotwórcze. Z mięsem dzieje się podobnie. Jedzenie przypalonych części miejsca, może przyczyniać się do rozwoju nowotworu.

Jak informuje redakcja Men’s Health, przypalonym mięsie powstają heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). To groźne substancje, które mogą powodować nowotwory, w tym raka jelita.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News