Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym ostrzegł konsumentów przez zakupem popularnej kiełbasy. Instytucja przekazała, że kilka rodzajów tego produktu było zanieczyszczonych salmonellą, zaś ich spożywanie może być niekorzystne dla zdrowia.
Zgodnie z informacją przekazaną przez GIS, niepożądaną bakterię wykryto w suszonych kiełbasach marki Saint-Azay. Instytucja otrzymała zgłoszenie dzięki systemowi wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF).
Producent kiełbas, firma France Salaisons postanowiła wycofać je z obrotu, chcą w ten sposób zniwelować do minimum możliwość zakupienia kiełbasy przez konsumentów i potencjalnego spożycia kiełbasy z bakterią.
Wycofane zostały następujące kiełbasy:
- Saucisse seche droite, 250 g, o numerze partii 3564700012246
- Saucisse seche courbe, 300 g, o numerze partii 3564700012253
- Termin przydatności do spożycia: wszystkie daty do 08/12/2020 włącznie
- Dystrybutorem produktów w Polsce jest Scawar Sp. z o.o.
Kiełbasy te były dostępne w sprzedaży w sieci sklepów E.Leclerc. We wszystkich punktach pojawiły się stosowne komunikaty, informujące o możliwości zwrotu potencjalnie nieodpowiednich do spożycia produktów.
Spożycie jedzenia zanieczyszczonego salmonellą może prowadzić do zatrucia pokarmowego. W przypadku zjedzenia tego typu produktów niezwłocznie należy skontaktować się z lekarzem.