Twarde masło jest niezwykle irytującym problemem w kuchni. Chcąc szybko zrobić kanapki, musimy odczekać co najmniej kilkanaście minut, aby stało się odpowiednio miękkie. Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby uporać się z tym szybciej.
Masło przydaje się nie tylko do robienia kanapek. Z jego pomocą wykonamy wiele potraw, jednak najczęściej musimy go używać w temperaturze pokojowej. Zaraz po wyjęciu masła z lodówki nie jest ono odpowiednie do używania.
Są jednak skuteczne sposoby, aby się z tym uporać. Poniżej znajduje się lista pięciu zaproponowanych przez Radio Zet trików, które pozwolą nam pozbyć się tego problemu.
1. Pokrój masło na kawałki. Okazuje się, że mniejsze fragmenty szybciej się topią.
2. Użyj dwóch arkuszy do pieczenia i rozwałkuj masło. W ciągu kilku minut powinno zmięknąć.
3. Użyj do tego celu mikrofalówki. Wystarczy, że ustawisz czas na około 1 minutę.
4. Zagotuj wodę w rondelku i włóż do niego miskę z masłem w środku. Przykryj je folią aluminiową i zostaw na 6 minut.
5. Użyj tarki kuchennej i zetrzyj na niej masło. Odpowiednią temperaturę zyska już w kilka sekund.