REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaŁosoś pod chrupiącą pierzynką. Ten przepis to prawdziwy hit internetu!

Łosoś pod chrupiącą pierzynką. Ten przepis to prawdziwy hit internetu!

łosoś

Łosoś to bardzo popularna ryba, którą lubi większość z nas. Najczęściej podaje się go smażonego z masłem, a następnie polewa się sokiem z cytryny. To najbardziej klasyczna i najprostsza wersja, dlatego szukasz przepisu na przygotowanie tej ryby inaczej? Co powiesz więc na łososia pieczonego pod pyszną i chrupiącą pierzynką? Jeśli chcesz zachwycić bliskich, to koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis, a nie pożałujesz!

REKLAMA

Łosoś pieczony jest pod chrupiącą pierzynką składającą się z drobno pokruszonych i orzechów pistacji, bułki tartej, cienko startego sera i soku z cytryny, z dodatkiem masła. Jest to przepyszny przepis, który zasmakuje każdemu, kto lubi ryby. Pierzynka z wymienionych dodatków podczas pieczenia staje się bardzo chrupiąca i rewelacyjnie smakuje z pieczonym łososiem, dlatego poznaj obłędny przepis! To hit internetu!

Łosoś pod chrupiącą pierzynką – przepis

łosoś

Składniki:

» 2 filety łososia

» 150g pistacji

» 100g bułki tartej

» 2 łyżki masła roztopionego

» starty cienko ser – wedle uznania, jednak nie więcej niż ilość pistacji

» sól i pieprz do smaku

» kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie: 

› Na początku przygotuj ryby – usuń skórę i umyj, a następnie odstaw do lodówki i przygotuj panierkę.

› Pistacje drobno pokrusz, ale nie tak, aby miały konsystencję mąki – muszą być to małe i drobne kawałki. Dodaj do miski oraz dosyp też bułkę tartą.

› Ser zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Musi być bardzo drobny. Dodaj do miski z pistacjami.

› Masło roztop w kuchence mikrofalowej, a następnie wlej do panierki pistacjowej. Wszystko wymieszaj, do czasu aż składniki się połączą i powstanie zwarta konsystencja. Dodaj sól, pieprz oraz kilka kropel z cytryny i ponownie wymieszaj.

› Piekarnik nagrzej do 180 stopni z  funkcją góra-dół. Filety łososia wyjmij z lodówki i umieść w naczyniu żaroodpornym, a następnie dokładnie pokryj całe filety pistacjową panierką i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

› Smak jest rewelacyjny. Najlepiej smakuje z surówką grecką i pieczonymi, chrupiącymi ziemniaczkami, które są idealnym połączeniem. Ten łosoś z pewnością zachwyci każdego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA