Chrupiące i aromatyczne pieczone ziemniaki. Robią furorę w internecie!

Pieczone ziemniaki są niesamowicie smaczne. Pasują do wielu potraw, ale można je jeść także bez żadnych dodatków. Najlepiej smakują kiedy są bardzo chrupiące, perfekcyjnie doprawione, a miąższ jest miękki i kremowy. Mimo, że są proste w wykonaniu, to równie łatwo jest przesadzić – np. damy za dużo różnych przypraw, tłuszczu – a to oznacza, że ziemniaki nie będą smakować idealnie. Ale jest na to sposób! Poznaj kilka wskazówek jak sprawić, żeby pieczone ziemniaki były chrupiące i niesamowicie aromatyczne! 

REKLAMA

Ziemniaki to najbardziej popularny dodatek do obiadu. Czasem zwykłe, gotowane w wodzie zwyczajnie nam się znudzą i wtedy szukamy alternatywy, którą są pieczone, chrupiące i aromatyczne ziemniaki. Są banalnie proste w wykonaniu, ale często nie potrafimy idealnie ich przygotować, aby były perfekcyjne w smaku. Ale jest na to sposób! Wystarczy, że poznasz nasze wskazówki, które sprawią, że twoje ziemniaczki zrobią prawdziwą furorę na talerzu!

Chrupiące i aromatyczne pieczone ziemniaki – wskazówki, które musisz poznać

Jest wiele sposobów na przygotowanie ziemniaków – mogą być smażone, zapiekane, w formie puree, gnocci. Wszystkie zawsze smakują rewelacyjnie, ale najbardziej popularne są te pieczone – i słusznie, bo to właśnie te pieczone w piekarniku wychodzą najlepsze i nieziemsko chrupiące!

REKLAMA

Aby pieczone ziemniaki smakowały obłędnie i zachwycały chrupiącą skórką, należy przestrzegać kilku ważnych wskazówek.

Olej – istotny element, który ma bardzo duży wpływ na jakość walorów smakowych ziemniaków.

Nie używaj olejów, które nie powinny być poddawane zbyt długiej obróbce termicznej, np. olej słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich, z pestek dyni – są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury i powinny być spożywane na zimno, np. do sałatek.

REKLAMA

Najlepsze do pieczenia oraz smażenia będzie masło ghee, olej kokosowy, palmowy, ryżowy lub smalec, które charakteryzują się wysoką temperaturą dymienia.

Sól- kolejny ważny element. Solą powinno się doprawiać dopiero po upieczeniu – nie bój się porządnie posolić, ziemniaki lubią sól!

Technika chrupiących ziemniaków

Chrupiące i aromatyczne pieczone ziemniaki? Wypróbuj specjalną technikę przygotowania ziemniaków, które robią furorę w internecie!

1. Wstępne gotowanie ziemniaków – około 10 min. Nie solić. Odczekać, aż przestygną.

2. Krojenie ziemniaków w plasterki – grubość 1-2 cm.

3. Przed pieczeniem umieść pokrojone w plasterki ziemniaki w lodówce na około 15 min.

4. Teraz dopraw ziemniaki – możesz użyć gotowej przyprawy do ziemniaków lub przyprawić samodzielnie. Nie przesadzaj z ilością przypraw – najlepszy w tym wypadku będzie minimalizm: odrobina pieprzu, czosnek granulowany i słodka papryka. Sól dodaj dopiero po upieczeniu.

5. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika z ustawioną temperaturą 220 stopni. Czas pieczenia to ok. 20-30 min, do momentu zarumienienia ziemniaczanych plasterków.

⇒ Podgotowanie ziemniaków zapewnia nam równomierne upieczenie ziemniaków w piekarniku, a schłodzenie pozwala na usunięcie wilgoci z ziemniaka przed pieczeniem.

Smacznego!

Podziel się: