Zimowe miesiące mają to do siebie, że sporo osób zostawia wówczas niektóre potrawy na balkonie lub parapecie, gdy w kuchni zaczyna brakować miejsca. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy pomysł, głównie z uwagi na niekorzystny wpływ na zdrowie.
Przechowywanie wielu potraw w niskiej temperaturze pozwala wydłużyć ich okres przydatności. Niewiele osób jednak wie, że aby osiągnąć ten efekt, niezbędna jest stałość temperatury, co lodówka jak najbardziej zapewnia.
Z tego powodu trudno uznać, że trzymanie jedzenia na balkonie czy parapecie jest dobrym pomysłem. Na domiar złego, poza szybszym zepsuciem się, potrawy przechowywane w taki sposób mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Według zaleceń, optymalna temperatura do przechowywania pożywienia to 4 stopnia Celsjusza – informuje Gazeta.pl. Na zewnątrz, zwłaszcza zimą temperatury stale się zmieniają – niekiedy różnice między dniem a nocą mogą wynieść 10 stopni, a nawet więcej.
Co gorsza, oprócz negatywnego wpływu zmieniających się temperatur, każdorazowo musimy mieć na uwadze, że zostawianie jedzenia na zewnątrz może być łakomym kąskiem dla szkodników, takich jak myszy.