REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTrzymasz zimą jedzenie na balkonie? Możesz sobie zaszkodzić!

Trzymasz zimą jedzenie na balkonie? Możesz sobie zaszkodzić!

Fot. Pixabay.com

Zimowe miesiące mają to do siebie, że sporo osób zostawia wówczas niektóre potrawy na balkonie lub parapecie, gdy w kuchni zaczyna brakować miejsca. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy pomysł, głównie z uwagi na niekorzystny wpływ na zdrowie.

REKLAMA

Przechowywanie wielu potraw w niskiej temperaturze pozwala wydłużyć ich okres przydatności. Niewiele osób jednak wie, że aby osiągnąć ten efekt, niezbędna jest stałość temperatury, co lodówka jak najbardziej zapewnia.

Z tego powodu trudno uznać, że trzymanie jedzenia na balkonie czy parapecie jest dobrym pomysłem. Na domiar złego, poza szybszym zepsuciem się, potrawy przechowywane w taki sposób mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Według zaleceń, optymalna temperatura do przechowywania pożywienia to 4 stopnia Celsjusza – informuje Gazeta.pl. Na zewnątrz, zwłaszcza zimą temperatury stale się zmieniają – niekiedy różnice między dniem a nocą mogą wynieść 10 stopni, a nawet więcej.

REKLAMA

Co gorsza, oprócz negatywnego wpływu zmieniających się temperatur, każdorazowo musimy mieć na uwadze, że zostawianie jedzenia na zewnątrz może być łakomym kąskiem dla szkodników, takich jak myszy.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA