Trzymasz zimą jedzenie na balkonie? Możesz sobie zaszkodzić!

Fot. Pixabay.com

Zimowe miesiące mają to do siebie, że sporo osób zostawia wówczas niektóre potrawy na balkonie lub parapecie, gdy w kuchni zaczyna brakować miejsca. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy pomysł, głównie z uwagi na niekorzystny wpływ na zdrowie.

REKLAMA

Przechowywanie wielu potraw w niskiej temperaturze pozwala wydłużyć ich okres przydatności. Niewiele osób jednak wie, że aby osiągnąć ten efekt, niezbędna jest stałość temperatury, co lodówka jak najbardziej zapewnia.

Z tego powodu trudno uznać, że trzymanie jedzenia na balkonie czy parapecie jest dobrym pomysłem. Na domiar złego, poza szybszym zepsuciem się, potrawy przechowywane w taki sposób mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

REKLAMA

Według zaleceń, optymalna temperatura do przechowywania pożywienia to 4 stopnia Celsjusza – informuje Gazeta.pl. Na zewnątrz, zwłaszcza zimą temperatury stale się zmieniają – niekiedy różnice między dniem a nocą mogą wynieść 10 stopni, a nawet więcej.

Co gorsza, oprócz negatywnego wpływu zmieniających się temperatur, każdorazowo musimy mieć na uwadze, że zostawianie jedzenia na zewnątrz może być łakomym kąskiem dla szkodników, takich jak myszy.

REKLAMA

Podziel się: