W niektórych przepisach, zwłaszcza dotyczących wypieków jednym ze składników jest konieczność użycia masła. Jeśli chcemy postawić na mniej kaloryczny składnik lub po prostu w danym momencie nie mamy masła w domu, można postawić na kilka zamienników.
Spora liczba ludzi stara się wyeliminować ze swojej diety masło. Najczęściej dotyczy to osób, które cierpią na nietolerancję laktozy lub znajdujących się tam białek. Co jednak najciekawsze, nie trzeba całkowicie rezygnować z przygotowywania pysznych potraw czy wypieków.
W przypadku pieczenia ciasta, zamiast masła z powodzeniem możemy użyć zwykłego oleju roślinnego. 4 łyżki zastępują w tej sytuacji 100 g masła. Innym sposobem jest użycie białego sera – w jego przypadku 100 g masła zastąpi 125 twarogu.
Często stosowanym zamiennikiem jest także pulpa bananowa. Do jej przygotowania tak naprawdę wystarczy tylko banan i widelec, którym ugniatamy owoc. Gotową pulpę otrzymamy w chwili, gdy powstanie gładka masa.