Do przygotowania frytek korzysta się z bardzo dużej ilości oleju. Zawsze po zakończeniu smażenia zastanawiamy się, czy można ponownie go wykorzystać? Okazuje się, że tylko w jednym przypadku. W jakim? Sprawdźcie!
Frytki uwielbia każdy z nas, ale niestety wymagają obróbki z ogromną ilością oleju. Osobom, które nie posiadają frytkownicy zazwyczaj szkoda jest wyrzucać tak duże ilości oleju widząc, że po jednym smażeniu frytek jest przejrzysty. Wtedy zastanawiamy się, czy możemy użyć go jeszcze raz – owszem, ale tylko w konkretnym przypadku.
Olej po frytkach – czy można go użyć jeszcze raz?
Wylewanie oleju po każdym smażeniu frytek jest bardzo kosztowną sprawą na dłuższą metę. Robimy to przede wszystkim dlatego, żeby nie zaszkodzić zdrowiu. Kiedy można użyć go kolejny raz? Odpowiadamy.
Pod żadnym pozorem nie należy korzystać po raz kolejny z przypalonego oleju ponieważ ma bardzo niebezpieczny wpływ na organizm. Nie wolno także smażyć ponownie na oleju, w którym są resztki jedzenia po smażeniu.
Kiedy więc można go użyć? Olej po frytkach można wykorzystać tylko wtedy, kiedy wcześniej zostanie przez nas dokładnie przefiltrowany. Jak to zrobić? Można przefiltrować olej za pomocą gazy lub filtra do kawy.
Olej po smażeniu frytek koniecznie trzeba przechowywać w zimnym miejscu. Najlepiej w szczelnym, dokładnie zamykanym naczyniu, pudełku. Aby mieć pewność, że nadaje się do kolejnego użycia, najlepiej przed smażeniem spróbować oleju. W tym celu nabierz niewielką ilość oleju małą łyżeczką i spróbuj – jeśli ma posmak innego dania, to nie jest dobry i najlepiej go wyrzucić.
Lubisz frytki? Jeśli tak, to wypróbuj sposobu, który sprawi, że będą niesamowicie chrupiące!