Każdy z nas uwielbia różnego rodzaju placuszki. Ich największą zaletą jest fakt, że można do nich dodać tak naprawdę wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Przykładem są placuszki wykonane przy użyciu serka homogenizowanego.
Do przyrządzenia tych niezwykle puszystych i pysznych placuszków wystarczy kilka składników i kilkanaście minut cierpliwości. Efekt jest powalający i z pewnością spodoba się wszystkim domownikom!
Składniki na 6 placuszków:
400 g ulubionego serka homogenizowanego
2 jajka
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder (lub owoce bądź syrop daktylowy, dżem) do posypania/posmarowania placuszków
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, serki, jajka, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy przy pomocy blendera lub miksera. Gotową masę umieszczany na rozgrzanej olejem roślinnym patelni w postaci pojedynczych porcji przy użyciu chochli.
Placuszki podgrzewamy przez około cztery minuty na średnim ogniu, cały czas sprawdzając ich stan i delikatny złoty kolor. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem.