Czernina niewątpliwie nosi miano jednej z najbardziej kontrowersyjnych zup w polskiej kuchni. Jej smakosze mogą jednak przygotować ją w znacznie łatwiejszy sposób, gwarantujący znakomity smak.
Smak, kolor i zapach czerniny uwarunkowany jest dodatkiem krwi z kaczki. Jedni nie mogą tego przełknąć, zaś inni chętnie się nią zajadają. Poniższy przepis to propozycja dla osób, które chcą spróbować tej niecodziennej zupy.
Składniki:
korpus kaczki, podroby oraz krew z jednego ptaka
włoszczyzna
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
goździki
majeranek
sól
suszone śliwki, gruszki, jabłka i rodzynki
ocet winny
miód
sok wiśniowy
Sposób przygotowania:
Ocet łączymy z krwią, połową łyżki miodu i solą i dokładnie ubijamy, aż wszystko dokładnie się połączy. Następnie z mięsa z kaczki, podrobów i włoszczyzny gotujemy mocny rosół. Cebulę przy tym opalamy nad palnikiem. Dalej warzywa z rosołu kroimy w paski, zaś mięso w kostkę.
W osobnym garnku gotujemy suszone owoce i goździki w szklance wody. Gotowy wywar dodajemy do rosołu, zaś przestudzony rosół łączymy z krwią. Do zupy wkładamy warzywa, owoce i mięso i gotujemy przez kilka chwil. Czerninę możemy podawać z makaronem lub ziemniakami.