Barszcz czerwony z ziemniakami to specjał polskiej kuchni. Idealny pomysł na obiad

Barszcz czerwony
fot. Facebook / kasia.potargana

Barszcz czerwony to kultowa potrawa i istnieje na nią wiele wspaniałych receptur. Chyba każda gospodyni ma swój wspaniały przepis, który sprawia bliskim radość, kapitalną zupą.

   

Zrobienie genialnego barszczu czerwonego to nie lada sztuka, i tylko wybitni kucharze znają jego wszystkie sekrety. Zupa nie powstałaby, gdyby nie buraki. Mają one mnóstwo wartości odżywczych, działają krwiotwórczo, a ich częste spożywanie przeciwdziała zawałom serca, chroni wątrobę i poprawia koncentrację.

Prezentujemy przepis na wyśmienity barszcz czerwony z ziemniakami, o którym na pewno długo nie zapomnicie.

   

Składniki:
200 ml śmietany (18%)
1 kg ziemniaków
3 duże buraki
1 łyżka cukru (wg gustu)
1 kostka bulionu warzywnego
3 łyżeczki soli
2-3 liście laurowe
2-3 łyżki octu winnego (lub sok z połowy cytryny)
2-3 ziarna ziela angielskiego
1/4 mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki umyj i ugotuj w garnku, dodając do nich 2 łyżeczki soli. Miękkie już ziemniaki przecedź i rozgnieć wraz ze śmietaną – dodaj tyko połowę śmietany, czyli 100 ml.
Obrane buraki opłukaj, a następnie zetrzyj na tarce o większych oczkach. Do buraków wlej 1 litr wody, dodaj łyżeczkę soli, kostkę bulionu i listek laurowy. Gotuj całość do momentu, aż buraczki zmiękną. Wsyp trochę cukru i dolej octu winnego do smaku. Pozostałą część śmietany zahartuj odrobiną zupy i ciągle mieszając wlewaj ją do barszczu (śmietana nie może się zważyć).

   

Skosztuj trochę dania i opcjonalnie je dopraw. Danie serwuj na głębokim talerzu, na pierwszej połowie ułóż ziemniaki, a drugą część napełnij zupą. Na końcu, możesz oprószyć barszczyk świeżym koperkiem.

   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę