REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTatar bez mięsa podbija polskie kuchnie. Idealna propozycja jako zamiennik

Tatar bez mięsa podbija polskie kuchnie. Idealna propozycja jako zamiennik

Fot. Pixabay.com

Smakowity tatar przez wiele osób uznawany jest za pyszną propozycję przystawki czy nawet głównego dania. Jego bezmięsna wersja sprawia, że znajdzie uznane u wielu smakoszy takich potraw.

REKLAMA

Roślinny tatar dla niektórych może być sporym zdziwieniem. Okazuje się jednak, że w przypadku osób rezygnujących z mięsnych wyrobów jest on coraz ciekawszym sposobem na pyszny posiłek.

Składniki:

275 g roślinnego mięsa mielonego (dobrze sprawdza się to marki Next Level)
30 g koncentratu pomidorowego
30 ml soku z buraka
15 g musztardy francuskiej
10 g kaparów
4 grzyby marynowane
2 ogórki kiszone
szalotka
odrobina soli i pieprzu
oliwa

REKLAMA

Wegańskie żółtko:

30 g wegańskiego majonezu
2 g kurkumy

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Zamiennik mięsa mielonego podsmażamy na oliwie i rozdrabniamy go łyżeczką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, a także sok z buraka. Całość dokładnie mieszamy i po kilku minutach odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy 15 ml oliwy, musztardę, sól i pieprz, a także opcjonalnie paprykę wędzoną i dokładnie mieszamy.

Tatar układamy na talerzu. Obok kładziemy szalotkę, ogórki kiszone, posiekane kapary i grzyby. Zamiast żółtka dodajemy na górę mięsa dobrze wymieszany majonez i kurkumę.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA