Smakowity tatar przez wiele osób uznawany jest za pyszną propozycję przystawki czy nawet głównego dania. Jego bezmięsna wersja sprawia, że znajdzie uznane u wielu smakoszy takich potraw.
Roślinny tatar dla niektórych może być sporym zdziwieniem. Okazuje się jednak, że w przypadku osób rezygnujących z mięsnych wyrobów jest on coraz ciekawszym sposobem na pyszny posiłek.
Składniki:
275 g roślinnego mięsa mielonego (dobrze sprawdza się to marki Next Level)
30 g koncentratu pomidorowego
30 ml soku z buraka
15 g musztardy francuskiej
10 g kaparów
4 grzyby marynowane
2 ogórki kiszone
szalotka
odrobina soli i pieprzu
oliwa
Wegańskie żółtko:
30 g wegańskiego majonezu
2 g kurkumy
Sposób przygotowania:
Zamiennik mięsa mielonego podsmażamy na oliwie i rozdrabniamy go łyżeczką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, a także sok z buraka. Całość dokładnie mieszamy i po kilku minutach odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy 15 ml oliwy, musztardę, sól i pieprz, a także opcjonalnie paprykę wędzoną i dokładnie mieszamy.
Tatar układamy na talerzu. Obok kładziemy szalotkę, ogórki kiszone, posiekane kapary i grzyby. Zamiast żółtka dodajemy na górę mięsa dobrze wymieszany majonez i kurkumę.