Tatar bez mięsa podbija polskie kuchnie. Idealna propozycja jako zamiennik

Fot. Pixabay.com

Smakowity tatar przez wiele osób uznawany jest za pyszną propozycję przystawki czy nawet głównego dania. Jego bezmięsna wersja sprawia, że znajdzie uznane u wielu smakoszy takich potraw.

Roślinny tatar dla niektórych może być sporym zdziwieniem. Okazuje się jednak, że w przypadku osób rezygnujących z mięsnych wyrobów jest on coraz ciekawszym sposobem na pyszny posiłek.

   

Składniki:

275 g roślinnego mięsa mielonego (dobrze sprawdza się to marki Next Level)
30 g koncentratu pomidorowego
30 ml soku z buraka
15 g musztardy francuskiej
10 g kaparów
4 grzyby marynowane
2 ogórki kiszone
szalotka
odrobina soli i pieprzu
oliwa

   

Wegańskie żółtko:

30 g wegańskiego majonezu
2 g kurkumy

   

Sposób przygotowania:

Zamiennik mięsa mielonego podsmażamy na oliwie i rozdrabniamy go łyżeczką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, a także sok z buraka. Całość dokładnie mieszamy i po kilku minutach odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy 15 ml oliwy, musztardę, sól i pieprz, a także opcjonalnie paprykę wędzoną i dokładnie mieszamy.

Tatar układamy na talerzu. Obok kładziemy szalotkę, ogórki kiszone, posiekane kapary i grzyby. Zamiast żółtka dodajemy na górę mięsa dobrze wymieszany majonez i kurkumę.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News