Fot. Pixabay.com

Smakowity tatar przez wiele osób uznawany jest za pyszną propozycję przystawki czy nawet głównego dania. Jego bezmięsna wersja sprawia, że znajdzie uznane u wielu smakoszy takich potraw.

Roślinny tatar dla niektórych może być sporym zdziwieniem. Okazuje się jednak, że w przypadku osób rezygnujących z mięsnych wyrobów jest on coraz ciekawszym sposobem na pyszny posiłek.

Składniki:

275 g roślinnego mięsa mielonego (dobrze sprawdza się to marki Next Level)
30 g koncentratu pomidorowego
30 ml soku z buraka
15 g musztardy francuskiej
10 g kaparów
4 grzyby marynowane
2 ogórki kiszone
szalotka
odrobina soli i pieprzu
oliwa

Wegańskie żółtko:

30 g wegańskiego majonezu
2 g kurkumy

Sposób przygotowania:

Zamiennik mięsa mielonego podsmażamy na oliwie i rozdrabniamy go łyżeczką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, a także sok z buraka. Całość dokładnie mieszamy i po kilku minutach odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy 15 ml oliwy, musztardę, sól i pieprz, a także opcjonalnie paprykę wędzoną i dokładnie mieszamy.

Tatar układamy na talerzu. Obok kładziemy szalotkę, ogórki kiszone, posiekane kapary i grzyby. Zamiast żółtka dodajemy na górę mięsa dobrze wymieszany majonez i kurkumę.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę