Krówki niewątpliwie są tym rodzaje słodkości, przed którym mało kto jest w stanie się ugiąć. Ci, którzy chcą je przyrządzić w zaciszu własnej kuchni mogą to zrobić bez większego problemu.
Od wielu lat krówki stanowią interesującą propozycję dla smakoszy słodkości. Poniższy przepis na ich domową wersję pokazuje, że każdy jest je w stanie przygotować bez większego problemu.
Składniki:
puszka słodzonego mleka skondensowanego
190 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
Sposób przygotowania:
Mleko skondensowane przelewamy do patelni, dodajemy oba rodzaje cukru i podgrzewamy, nieustannie przy tym mieszając. Robimy tak aż do momentu nabrania przez masę złocistej barwy. Po tym dodajemy rozdrobnione masło.
Po połączeniu się wszystkich składników, wyłączamy ogień i przelewamy masę do foremki z wyłożonym wysmarowanym masłem papierem do pieczenia. Czekamy aż ostygnie, a następnie wkładamy ją do lodówki. Kiedy stanie się twarda, kroimy na kawałki.