Sos tatarski niewątpliwie stanowi jeden z najczęściej wykorzystywanych sosów w polskiej kuchni. Jego największą zaletą jest możliwość łączenia z wieloma potrawami. Poniższy przepis pozwala na jego przyrządzenie szybko i łatwo.
Sos tatarski jest świetnym dodatkiem do jajek czy mięs. Z powodzeniem zastępuje on na przykład majonez, stanowiąc znakomitą odskocznię od tego tradycyjnego smaku. Poniższa receptura pozwala go przyrządzić każdemu.
Składniki:
250 ml majonezu
150 ml śmietany 18%
2 ogórki kiszone
20 g marynowanych pieczarek
10 g kaparów
sól
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Ogórki, pieczarki i kapary bardzo drobno siekamy, po czym mieszamy z majonezem, śmietaną i przyprawami. Sos wkładamy do lodówki na kilka godzin i czekamy, aż się przegryzie.
Jeśli chcemy przygotować sos tatarski w wersji wegetariańskiej, w takim wypadku należy skorzystać z majonezu, w którym nie ma składników odzwierzęcych. Dodatkowo można do niego dodać marynowaną cebulkę lub ogórki konserwowe.