Fot. Pixabay.com

Sos tatarski niewątpliwie stanowi jeden z najczęściej wykorzystywanych sosów w polskiej kuchni. Jego największą zaletą jest możliwość łączenia z wieloma potrawami. Poniższy przepis pozwala na jego przyrządzenie szybko i łatwo.

Sos tatarski jest świetnym dodatkiem do jajek czy mięs. Z powodzeniem zastępuje on na przykład majonez, stanowiąc znakomitą odskocznię od tego tradycyjnego smaku. Poniższa receptura pozwala go przyrządzić każdemu.

Składniki:

250 ml majonezu
150 ml śmietany 18%
2 ogórki kiszone
20 g marynowanych pieczarek
10 g kaparów
sól
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Ogórki, pieczarki i kapary bardzo drobno siekamy, po czym mieszamy z majonezem, śmietaną i przyprawami. Sos wkładamy do lodówki na kilka godzin i czekamy, aż się przegryzie.

Jeśli chcemy przygotować sos tatarski w wersji wegetariańskiej, w takim wypadku należy skorzystać z majonezu, w którym nie ma składników odzwierzęcych. Dodatkowo można do niego dodać marynowaną cebulkę lub ogórki konserwowe.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria