Śmietana jest powszechnie dodawana do słonych i do słodkich dań, gdy zajdzie taka potrzeba można ją również zastąpić czymś innym. Jeśli podczas robienia obiadu, zauważysz, że skończył Ci się ten mleczny produkt albo gotujesz potrawę wegańską, to zamiast tego kluczowego składnika możesz równie dobrze dodać inny.
Słodka śmietana zawiera 36-40 % tłuszczu, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku i delikatności. Choć poniższe opcje mogą nie dorównać klasycznej śmietanie, to i tak są niskokalorycznym i pasującym dodatkiem do wielu różnych receptur.
Domowa Śmietana
Sprawdzony zamiennik śmietany możesz wykonać samodzielnie w domu. Rozpuść 1/4 szklanki zwykłego masła, dolej do niego szklankę pełnego mleka i pomału ubijaj obydwa składniki w naczyniu. Taki miszmasz zastąpi filiżankę śmietanki i możesz go stosować w przeważającej części receptur zamiast typowej śmietanki, tylko wiedz, że nie ubijesz jej na sztywno.
Wegański zamiennik śmietanki
Jeżeli masz alergię na mleko i jego produkty, jesteś weganinem, albo starasz się ograniczyć w diecie przetwory mleczne, to wcale nie musisz rezygnować z pysznej kremówki. Doskonałym bezmlecznym zamiennikiem śmietany jest mleko kokosowe. Ma ono identyczną gęstość i konsystencję jak śmietana. Jest trafnym uzupełnieniem gulaszu i wielu zup, których częstym składnikiem jest śmietana.
Inne zamienniki śmietanki
Zamiast kremówki możemy dodać do potrawy także mleko zagęszczone. Jest ono wyjątkowo kremowe i ma podobny smak do śmietany. Dodatkowo zawiera mniej tłuszczu i kalorii.
Czy można zamrozić śmietanę?
Tak. Poprzez mrożenie możemy w prosty sposób utrwalić produkt. Warto przygotować tackę z kostkami lodu i do każdej wlewać po 1 łyżce śmietany, na końcu zamrozić. Podczas przyrządzania zupy czy innego dania, rozmroź kostki lodu ze śmietaną albo dodaj je wprost do gorącej zupy. Wtedy potrawa będzie bardziej kremowa. Inną opcją jest zamrożenie śmietany w opakowaniu. Jednak warto wcześniej odjąć pół porcji śmietany i ją przełożyć do innego pojemnika, gdyż po zamrożeniu śmietana zwiększy swoją objętość.