Jajecznica niewątpliwie jest jednym ze śniadaniowych klasyków w polskich domach. Zazwyczaj przygotowujemy ją w tradycyjny sposób, jednak są metody, dzięki którym możemy świetnie wzbogacić to danie.
Duża dawka porannej energii i pyszny smak – to dwie główne zalety aromatycznej jajecznicy. Przygotowując ją w poniższy sposób, możemy być pewni, że zachwycimy się nią na nowo.
Składniki:
3 jajka
łyżka masła
garść natki pietruszki lub sezonowej rzeżuchy
zmielone ziele angielskie
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do oddzielnego naczynia i mieszamy je tak, aby powstał jednolity płyn. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżkę masła i gdy się roztopi, rozprowadzamy je po całej patelni. W międzyczasie rozdrabniamy kilka ziarenek ziela angielskiego w młynku do kawy lub moździerzu.
Na patelnię wlewamy roztrzepane jajka i dodajemy przyprawy, gdy zaczną gęstnieć. Po ścięciu się jajek ściągamy patelnię z palnika i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy pietruszką lub rzeżuchą.