Fot. Pixabay.com

Jajecznica niewątpliwie jest jednym ze śniadaniowych klasyków w polskich domach. Zazwyczaj przygotowujemy ją w tradycyjny sposób, jednak są metody, dzięki którym możemy świetnie wzbogacić to danie.

Duża dawka porannej energii i pyszny smak – to dwie główne zalety aromatycznej jajecznicy. Przygotowując ją w poniższy sposób, możemy być pewni, że zachwycimy się nią na nowo.

Składniki:

3 jajka
łyżka masła
garść natki pietruszki lub sezonowej rzeżuchy
zmielone ziele angielskie
pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka wbijamy do oddzielnego naczynia i mieszamy je tak, aby powstał jednolity płyn. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżkę masła i gdy się roztopi, rozprowadzamy je po całej patelni. W międzyczasie rozdrabniamy kilka ziarenek ziela angielskiego w młynku do kawy lub moździerzu.

Na patelnię wlewamy roztrzepane jajka i dodajemy przyprawy, gdy zaczną gęstnieć. Po ścięciu się jajek ściągamy patelnię z palnika i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy pietruszką lub rzeżuchą.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria