Muffiny rzecz jasna kojarzą nam się ze słodkościami i różnymi dodatkami. Mało kto jednak mógł się spodziewać, że powstanie przepis na muffiny z… jajek i papryki!
Muffiny, czyli inaczej babeczki są częstym pomysłem na słodki deser. Jeśli jednak chcemy wprowadzić w nasz jadłospis coś nieoczekiwanego, warto postawić na poniższy przepis.
Składniki:
4 jajka
czerwona papryka
duża garść szpinaku
pół kostki sera feta (ok. 100 g)
łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak płuczemy pod zimną bieżącą wodą i siekamy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę, podobnie jak ser feta. Cztery jajka wbijamy do dużej miski i roztrzepujemy je z solą, pieprzem i czosnkiem. Do jajek dodajemy posiekany szczypiorek, warzywa i ser. Delikatnie mieszamy.
Foremkę do muffinek smarujemy masłem (jeśli używamy silikonowych, możemy to ominąć). Wlewamy do nich masę na muffiny i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.