Podczas zakupu deski do krojenia należy kierować się nie tylko bezpieczeństwem i wygodą. Deska powinna być poręczna i bez trudu mieścić się na blacie kuchennym. Znaczenie ma także grubość materiału. W trakcie krojenia mięsa dobrze sprawdzi się grubsza deska, a do siekania warzyw najlepsza będzie ta elastyczna. Do krojenia bochenka lub większych kawałków mięs, lepiej wybrać dużą deskę. Ta mniejsza idealnie sprawdzi się w czasie robienia kanapek czy krojenia niewielkich warzyw. Najpopularniejsze i kupowane najczęściej to deski bambusowe, drewniane, granitowe i szklane.
Deski do krojenia szklane są zrobione ze szkła hartowanego. Szkło powoduje, że deska nie absorbuje wody, ani żadnych aromatów, a gdy będzie mokra, wystarczy tylko przetrzeć ją ścierką. Nie rysuje się i można ją z łatwością utrzymać w czystości. Ale należy obchodzić się z nią ostrożnie, bo gdy upadnie, rozbije się na liczne kawałki.
Deska do krojenia drewniana jest najczęściej zrobiona z drzew liściastych: olchy, buku czy dębu. Zaletą takiej deski jest fakt, że nie tępi noży, a minusem to, że nie nadaje się do mycia w zmywarce oraz chłonie wodę i inne zapachy. Deska może również ulegać zabrudzeniom i odbarwieniom w trakcie krojenia żywności barwiącej np. papryki czy ziół. Deska dębowa ma działanie bakteriobójcze. Należy pamiętać, że im twardsze drewno, z jakiego jest zrobiona deska, tym lepiej.
Jeśli szukamy deski do krojenia w 100% naturalnej i ekologicznej, postawmy na deskę wykonaną z bambusu. Takie deski są poręczne, lekkie, tanie, a w dodatku błyskawicznie schną. Natomiast deski do krojenia plastikowe są uniwersalne, praktyczne i można je bardzo łatwo utrzymać w czystości (nadają się do zmywarki). Są miękkie, więc nie tępią noży. Jednak mają pewną wadę – nie są wytrzymałe. Można je łatwo zarysować i zniszczyć.
Deski do krojenia kamienne, z marmuru lub granitowe są uznawane za najbardziej higieniczne. Niezależnie od czasu, ani częstotliwości używania, wciąż wyglądają jak nowe. Nie chłoną aromatów i można je bez problemu utrzymać w czystości. Są też deski do krojenia wyposażone w pojemnik, w którym mogą zbierać się w czasie krojenia pestki lub obierki z warzyw.