Muffiny czekoladowe są świetnym pomysłem na deser podczas spotkań rodzinnych czy imprez. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, co udowadnia poniższy przepis.
Największą zaletą muffinków jest różnorodność wersji, w których można je przygotować. Poniższy przepis dotyczy babeczek z dodatkiem malin, które wprost rozpływają się w ustach.
Składniki:
300 g malin
80 g masła (możesz zastąpić olejem kokosowym)
200 g gorzkiej czekolady
150 ml mleka
2 jajka
3 łyżki nutelli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki
150 g brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Gorzką czekoladę kroimy w kostkę i odkładamy na bok, zaś pozostałą łamiemy na kostki, wkładamy do rondelka, dodajemy nutellę i masło i roztapiamy na wolnym ogniu. Potem dodajemy mleka, mieszamy, następnie dodajemy jajka i ponownie mieszamy na jednolitą masę.
W większej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy brązowy cukier i mieszamy. Dodajemy masę czekoladową i mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy świeże maliny i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do 12 papilotek, a na górę kładziemy czekoladę. Pieczemy przez 25 minut.