Ekspresowe muffiny czekoladowe. Zrobi je każdy!

Fot. Pixabay.com

Muffiny czekoladowe są świetnym pomysłem na deser podczas spotkań rodzinnych czy imprez. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, co udowadnia poniższy przepis.

   

Największą zaletą muffinków jest różnorodność wersji, w których można je przygotować. Poniższy przepis dotyczy babeczek z dodatkiem malin, które wprost rozpływają się w ustach.

Składniki:

   

300 g malin
80 g masła (możesz zastąpić olejem kokosowym)
200 g gorzkiej czekolady
150 ml mleka
2 jajka
3 łyżki nutelli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki
150 g brązowego cukru

Sposób przygotowania:

   

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Gorzką czekoladę kroimy w kostkę i odkładamy na bok, zaś pozostałą łamiemy na kostki, wkładamy do rondelka, dodajemy nutellę i masło i roztapiamy na wolnym ogniu. Potem dodajemy mleka, mieszamy, następnie dodajemy jajka i ponownie mieszamy na jednolitą masę.

W większej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy brązowy cukier i mieszamy. Dodajemy masę czekoladową i mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy świeże maliny i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do 12 papilotek, a na górę kładziemy czekoladę. Pieczemy przez 25 minut.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę