Wśród wielu deserów, jakie możemy spożywać w trakcie gorących dni, sernik na zimno z owocami zajmuje szczególne miejsce. Poniższy przepis na pyszną wersję z truskawkami jest tego przykładem.
Składniki:
1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów
600 g truskawek
1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)
1 galaretka truskawkowa
1/2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
150 g śmietanki 30% lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
1 op. cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, minus 50 ml wody. Czekamy aż ostygnie. Truskawki myjemy, suszymy i wycinamy szypułki. Papier do pieczenia wykładamy na dnie tortownicy o średnicy 26 cm i układamy biszkopty. Zagotowujemy mleko, ściągamy z ognia i mieszamy w nim żelatynę.
Ser twarogowy przekładamy do dużej miski, dodajemy śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy. Do płynnej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki sera i mieszamy trzepaczką. Dodajemy kolejne 2-3 łyżki sera i znowu mieszamy, aż zmieszamy cały ser. Dodajemy 2/3 truskawek przekrojonych na pół, układamy na górze biszkoptów i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dodajemy resztę truskawek i zalewamy galaretką.