Coca-colę można uznać za jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Zazwyczaj sięgamy po nią, gdy chcemy ugasić pragnienie lub mamy ochotę na coś słodkiego. Okazuje się, że ten słynny napój świetnie sprawdzi się w roli składnika różnych dań – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jak zastosować coca-colę w kuchni? Sprawdź trzy przepisy na dania z użyciem coca-coli.
Żeberka w coli
Przygotuj kilogram żeberek, pokrój je na małe porcje, tak, aby każda miała 1-2 kostki. Oprósz je suszonym majerankiem, pieprzem, solą i lekko natrzyj 2-3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Ulokuj je w naczyniu żaroodpornym. Połącz pół szklanki coca-coli z 3 łyżkami powideł śliwkowych, szklanką keczupu i taką marynatą polej żeberka. Piecz je przez godzinę w piecu rozgrzanym do 200°C. Podawaj z purée ziemniaczanym lub frytkami.
Galaretka z coca-coli
Do chłodnej wody (pół szklanki) wsyp dwie łyżeczki żelatyny. Wodę zagotuj, aby żelatyna się w niej rozpuściła i jeszcze gorącą przelej do 2 szklanek coli, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Przelej płynną galaretkę do pucharków i włóż do chłodziarki. Zastygnięte galaretki serwuj z bitą śmietaną.
Naleśniki z colą
Sprawdź, jak smakuje ciasto naleśnikowe z dodatkiem coli. Szklankę mleka, szklankę mąki pszennej, 2 jajka, szczyptę soli, 3 łyżki płynnego masła oraz 3-4 szklanki coca-coli połącz ze sobą w misce przy użyciu miksera. Gdy otrzymasz gładką masę (niezbyt gęstą, ale też niezbyt rzadką) możesz przejść do ostatniego etapu przygotowywania naleśników, czyli ich smażenia. Podawaj je z tradycyjnym nadzieniem z białego sera, rodzynków, cukru waniliowego i opcjonalnie z nutellą bądź ulubionym dżemem.