Czekoladowa krówka bez pieczenia to ciasto, które zawładnie wszystkimi! Nie dość, że pięknie wygląda, to dodatkowo znakomicie smakuje, a wszystko to możemy uzyskać w bardzo prosty i szybki sposób!
Składniki na spód:
około 150g herbatników
Składniki na krem budyniowy:
2 budynie czekoladowe (każdy na 0,5l mleka)
750ml mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
100g masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem krówkowy – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym/czekoladowym (może być również w innym smaku)
250g serka mascarpone
1 łyżka kakao bez cukru
Składniki na krem śmietanowy:
500ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 250g krakersów
40-50g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Blachę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na jej dnie herbatniki. Do garnka wlewamy pół litra mleka, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią, masło i zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy to do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez minutę, a potem wylewamy go na herbatniki i wyrównujemy.
Masę krówkową przekładamy do miski, dodajemy serek mascarpone, kakao i miksujemy. Gotowy krem wykładamy na ciasto w blasze i układamy kolejną warstwę krakersów. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder, fix i miksujemy, po czym wylewamy na blachę. Z czekolady robimy wiórki i posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy na noc do lodówki.