Ciasta bez pieczenia stanowią idealną opcję na letni deser. Lekkość, delikatność i słodkość to ich główne zalety. Poniższa propozycja tarty z musem truskawkowym to udowadnia.
Składniki na spód:
110 g masła
220 g herbatników
Składniki na masę:
4 listki żelatyny w listkach
500 g serka mascarpone
250 ml maślanki
100 g cukru
1 szt. cytryny (starta skórka)
Składniki na mus truskawkowy:
2 listki żelatyny w listkach
250 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Serek mascarpone i maślankę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Masło rozpuszczamy i studzimy i łączymy je z pokruszonymi herbatnikami. Masę wykładamy na dno formy o średnicy 24 cm i wkładamy do lodówki. Listki żelatyny namaczamy w wodzie przez 5-7 minut. Mascarpone ucieramy ze śmietanką, cukrem i skórką z cytryny.
Listki podgrzewamy w garnku. 4 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie łączymy z resztą masy. Wykładamy ją równo na spodzie i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Drugie listki żelatyny również namaczamy przez 5-7 minut, a truskawki miksujemy i mieszamy z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuszczamy w garnku i mieszamy z 3 łyżkami musu, a potem z pozostałą ilością. Całość mieszamy. Gotowy mus wylewamy na wierzch masy sernikowej i wstawiamy do lodówki na 6 godzin.