Pexels.com

Ciasta bez pieczenia stanowią idealną opcję na letni deser. Lekkość, delikatność i słodkość to ich główne zalety. Poniższa propozycja tarty z musem truskawkowym to udowadnia.

Składniki na spód:

110 g masła
220 g herbatników

Składniki na masę:

4 listki żelatyny w listkach
500 g serka mascarpone
250 ml maślanki
100 g cukru
1 szt. cytryny (starta skórka)

Składniki na mus truskawkowy:

2 listki żelatyny w listkach
250 g truskawek
3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Serek mascarpone i maślankę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Masło rozpuszczamy i studzimy i łączymy je z pokruszonymi herbatnikami. Masę wykładamy na dno formy o średnicy 24 cm i wkładamy do lodówki. Listki żelatyny namaczamy w wodzie przez 5-7 minut. Mascarpone ucieramy ze śmietanką, cukrem i skórką z cytryny.

Listki podgrzewamy w garnku. 4 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie łączymy z resztą masy. Wykładamy ją równo na spodzie i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Drugie listki żelatyny również namaczamy przez 5-7 minut, a truskawki miksujemy i mieszamy z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuszczamy w garnku i mieszamy z 3 łyżkami musu, a potem z pozostałą ilością. Całość mieszamy. Gotowy mus wylewamy na wierzch masy sernikowej i wstawiamy do lodówki na 6 godzin.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę