Makowiec wielu osobom kojarzy się ze świętami, jednak nie tylko w tym okresie cieszy się on dużą popularnością. Poniższa propozycja ciasta bez pieczenia jest doskonałym pomysłem na każdą okazję.
Składniki na spód:
150 g biszkoptów okrągłych
Składniki na masę makową:
200 g maku mielonego
1,5 szklanki bakalii
400 ml mleka
1 jasny budyń bez cukru
100 g masła
3 łyżki amaretto
miód do smaku
Składniki na polewę:
50 g czekolady
3 łyżki mleka
50 g masła
Dodatkowe:
folia spożywcza
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Formę 20×20 cm wykładamy folią spożywczą, na której układamy warstwę biszkoptów. Bakalie zalewamy wrzątkiem i kiedy ostygną dolewamy amaretto, a także opcjonalnie kilka kropli olejku migdałowego. Częśc mleka odlewamy do rozrobienia budyniu, a resztę wlewamy do rondla z grubym dnem. Dodajemy mak i masło i podgrzewamy.
Kiedy maga zacznie gęstnieć dodajemy bakalie, słodzimy do smaku, a kiedy zacznie bulgotać dolewamy mleko z budyniem i mieszamy. Gorącą masę wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Na górę układamy kolejną warstwę biszkoptów. Czekamy aż ostygnie. Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.