Możliwość przygotowania ciasta bez pieczenia jest dobrym pomysłem dla wielu osób, które nie przepadają za używaniem w tej czynności piekarnika. Poniższa propozycja jest jednym z przykładów.
Składniki:
1 litr mleka
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 żółtka
ok. 600 g kakaowych herbatników „petit beurre”
200 g masła
1 słoiczek dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
kakao
Sposób przygotowania:
1,5 szklanki mleka odlewamy i mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, kakao, cukrem, żółtkami i opcjonalnie likierkami. Resztę mleka dokładnie zagotowujemy, po czym wlewamy do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, ciągle mieszając. Potem ściągamy z ognia, przelewamy do czystej miski i studzimy. Następnie przez 3 minuty ubijamy miękkie masło i stopniowo dolewamy budyniu.
Formę o wymiarach 20×30 cm smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia. Herbatniki i krem budyniowy układamy warstwami (otrzymujemy 4 lub 5 warstw). Druga warstwa od dołu zamiast kremu ma mieć dżem. Na wierzchu również formujemy warstwę kremu. Ciasto prószymy kakao i wstawiamy na noc do lodówki.