Sernik jest ciastem, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Z tego powodu często jest również przyrządzany bez użycia piekarnika. Poniższa wersja z czekoladą jest jednym z takich przykładów.
Składniki na ciasto:
herbatniki – 120 g
masło – 120 g
orzechy ziemne – 100 g
cynamon
Składniki na masę serową:
biała czekolada – 200 g
mleko – 50 ml
masło – 100 g
twaróg mielony – 200 g
serek Philadelphia – 200 g
kwaśna śmietana – 100 g
Składniki na wierzch:
truskawki – 200 g
mleczna czekolada – 20 g
Sposób przygotowania:
Okrągłą formę smarujemy masłem. Herbatniki i orzechy ziemne miksujemy, przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło i cynamon. Dno i boki formy wykładamy kruszonką. Następnie w rondelku zagrzewamy mleko z białą czekoladą i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy.
Twaróg, serek Philadelphia i masło wkładamy do miski, dodajemy masę z białej czekolady i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na schłodzony spód i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy truskawkami.