Babeczki – ale z boczkiem i warzywami – to doskonała przekąska na każdą imprezę. Goście będą zachwyceni i z pewnością nie raz poproszą o dokładkę. Przystawkę przygotowuje się prosto i szybko.
Składniki:
1/3 cukinii
sól
20 dag brokułów
10 dag sera feta
1/2 cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
15 dag boczku
2 jajka
kubeczek jogurtu
3 łyżki oliwy
pieprz
30 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Najpierw zajmij się przygotowaniem warzyw. Umyj i zetrzyj na tarce cukinię. Następnie posól ją i odciśnij sok. Później ugotuj i rozdrobnij brokuły. Dodaj je do cukinii. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i szczypiorek. Dodaj do pozostałych warzyw. Do całości dołóż też pokruszoną fetę.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie boczku – pokrój go i podsmaż na patelni, aż lekko się zarumieni. W misce roztrzep jajka z dodatkiem jogurtu, oliwy, soli, pieprzu. Dodaj do tego mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj z warzywami i wlej do foremek. Babeczki piecz 20 minut w 180 stopniach.