Jak zminimalizować nieprzyjemny zapach w trakcie gotowania brokułów?

Brokuły
fot. Pixabay

Brokuły to zdrowe i smaczne warzywo, jednak czasami zdarza się, że w nie potrafimy ich przyrządzić w prawidłowy sposób. Wystarczy moment nieuwagi, aby brokuły rozgotowały się na papkę, a w dodatku straciły swoją soczystą zieloną barwę i stały się nieapetyczne. Mało tego, brokuły wydzielają również niezbyt przyjemny aromat. Okazuje się, że na te wszystkie problemy są proste rozwiązania.

REKLAMA

Jak zminimalizować nieprzyjemny zapach w trakcie gotowania brokułów?

Rozwiązanie jest bardzo proste. Podczas gotowania brokuła, wrzuć do wody jeden listek laurowy, skórkę od chleba lub łyżkę oleju. Ponadto część osób dolewa do wody trochę mleka. Dzięki takim małym dodatkom niemiłe zapachy zostaną wchłonięte i nie będą dla nas wyczuwalne.

Jak przygotować perfekcyjne brokuły?

W kuchni liczy się cierpliwość, ale jeśli chodzi o brokuły, to należy działać szybko. Zanim upieczemy brokuła, najpierw zblanszujmy go w gorącej wodzie. Dzięki tej metodzie obróbki warzywo zachowa jędrność i nie przypali się w piekarniku. Jeśli chcemy, żeby brokuł zatrzymał najwięcej cennych substancji odżywczych, ugotujmy go na parze.

REKLAMA

W trakcie jego gotowania warto wlać do garnka trochę soku z cytryny, wówczas nie straci on swojego pięknego koloru. I jeszcze jedna ważna kwestia – warzyw nie warto gotować dłużej niż 10 min. Zwykle wystarczy 5 minut, aby brokuł był gotowy.

Podziel się: